- Tore G. Bareksten om «vinterens norske skrekkfilm»: Håndtering av udøde

VINTERENS NORSKE SKREKKFILM: HÅNDTERING AV UDØDE
Til vinteren kommer det en norsk skrekkfilm bygget på en svensk sf-roman. Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists Håndtering av udøde.
Romanen åpner med at det er august i Stockholm. Det er unaturlig varmt, og overalt klager folk over vondt i hodet. Det føles som om et elektrisk felt har lagt seg ...
- Blindpassasjer på DVD – intervju med Bing og Bringsværd

«Blindpassasjer» så dagens lys som TV-manus, utviklet i etterkant av forfatterduoens suksess med krimserien Helmer & Sigurdson tidlig på 1970-tallet. Til nå foreligger det materiale til to fjernsynsserier og fire hørespill om Marco Polo-skipets intergalaktiske eventyr. Manusene til disse er samlet i boken «Marco Polos nye eventyr» som utkom i Lanterne science fiction i 1980.
- En veteran ser tilbake på fandom. Artikkel av Tore G. Bareksten

Det er sikkert merkelig for dagens ungdom å høre dette, men i min ungdom var det vanskelig å få tak i science fiction. Nesten ingenting ble utgitt på norsk og vår eneste tv-kanal, NRK foretrakk spillefilm mandag, TV-teater tirsdag og kriminalserier fredag. En dag dukket det opp et blad som het Science Fiction Magasinet i ...
- Iris Nguyên Duy gjør et dypdykk i Jodoverset

Tegneserien Inkalen er et av de mest kjente mesterverkene i sci-fi sjangeren. Vi dykker ned i de tre nye tilskuddene til serien, og gir deg oversikten over hva du bør lese – og hva du bør unngå.
Artikkelen er sakset med tillatelse fra Iris Nguyên Duys sci-fi-blogg hos Empirix, det norske tidsskriftet for tegneseriekultur.
Inkalen ble først publisert ...
- «Aldri hadde arbeiderbevegelsen fått så mye juling.» Omtale av Jack Londons Jernhælen (The Iron Heel, 1908)

Bjarne Benjaminsen begår en personlig bokomtale av Jack Londons framtidsroman Jernhælen – med avstikkere til Marx’ spøkelse, gamle Pax-bøker, 90-tallets hysteriske markedsoptimisme, Asimovs psykohistoriske vitenskap, norske tidsskrifter, og anarkistiske vranglesninger. Velbekomme!
- Ola Bog kårer kanon: – Science fiction er venstreorientert litteratur

Poeten Ola Bog er et eget fenomen i Norges kulturelle undergrunn og/eller gatenivå. Ikke minst er han beryktet for sine politiske stunt-dikt. For lesere av venstresidas dagsavis, Klassekampen, tør han være kjent også som debattant og ettertenksom baksideslusk.
I forbindelse med Klassekampens kåring av «venstresidas kanon» i disse dager, har poeten foretatt sin egen kåring av ...
- Jon Fosse som fabelprosaist? Vi drister oss til å løfte på sløret

Denne uka fikk verden vite at Jon Fosse, forfatteren i Grotten ved slottet i Oslo, er tildelt Nobels litteraturpris 2023. Han er den fjerde nordmann gjennom historien som har fått denne æren, og nå spør lesere i alle farger og fasonger kloden rundt seg: Har jeg kanskje gått glipp av noe stort her, da?
Eller hur!
Denne ...