Kortprosa av Jørn A. Jensen: Nullstill

De to spillerne betrakter en verden i krig. Overalt er det rykende ruinhauger fulle av død og hat, fortvilelse og tapt håp. Det blir uutholdelig å se på. «Vi starter på nytt og tar bort krig,» sier de.

Verden er på plass igjen. Snart er den en sydende pøl av gift som ingen kan overleve. Tragedien overvelder spillerne enda en gang. «Vi starter på nytt og tar bort forurensing,» sier de.

Verden begynner på nytt. De tobeinte vesenene formerer seg i et eksponentielt tempo, og snart er det ikke mat nok. Sult og ød og kannibalisme er overalt. «Vi starter på nytt og tar bort overbefolkning,» sier de.

Denne gangen opphøyer et fåtall tobeinte seg til herskere. De tvinger artsfellene sine til å bygge palasser der de selv fråtser hinsides all fornuft. Fråtsingen blir til overgrep, brutalitet og sadisme, og slavene lever i de usleste kår. «Vi starter på nytt og tar bort slaveri og undertrykking,» sier de.

En verden oppstår der de tobeinte lever i harmoni med planeten og konsentrerer seg om kunst, vitenskap og filosofi. Men så tar hedonisme og grådighet over og samfunnet bryter sammen. Sykdom og vold er i ferd med å utslette de tobeinte. «Vi starter på nytt og tar bort grådighet og nytelsessyke,» sier de.

Spillerne setter verden i gang for sjette gang. Fra de var små har de hørt at alle gode ting er seks. De tobeinte avdekker universets skjulte strukturer bit for bit, og lærer seg å omgå fysiske lover. Utviklingen akselererer, helt til det umulige skjer.

Fra en av universets tommeste lommer ser de to spillerne galaksene bli borte og dukke opp igjen på helt nye steder. Det blir mørkt og energien forsvinner i spillrommet deres. «Det er det råeste settet vi har vært med på,» sier de.

 

Jørn A. Jensen

 

Les mer av samme forfatter hos Nye NOVA: Tidsmonsteret

Cato Pellegrinis anmeldelse av Jørn A. Jensens debutbok.

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

  1 kommentar til “Kortprosa av Jørn A. Jensen: Nullstill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *