Luke 16: Jørn A. Jensen: Tidsmonsteret

Kortprosa av Jørn A. Jensen

Tidsmonsteret og universet ble født samtidig. På samme tid. Tikk-takk.

Tidsmonsteret er umettelig. Tidsmonsterets energiform er tid, det må skaffe stadig mer tid for å holde universet sammen, fra det store smellet til alt en dag står stille.

Tikk-takk. Skulle Tidsmonsteret gå tom for kraft, eksploderer den fjerde dimensjonen og kaos vil herske. Alternative universer løsner fra sin forankring, ulike fysiske lover virker på samme tid, på samme sted. Kaos går over til inferno.

Derfor stjeler Tidsmonsteret tid, fra alt og alle. Tidsmonsteret er ingen ubetydelig liten tidstyv, på samme måte som folk og hendelser hefter oss i hverdagen. Tidstyver, sier vi, og mener mennesker som prater for mye, forklarer for mye, ber om for mye, forlanger for mye, selger for mye, bestemmer for mye. Tidstyveri, sier vi om forsinkede tog, lange møter, bilkøer, sikkerhetskontroll, byråkrati. Det er for ingen ting å regne mot Tidsmonsteret.

Tidsmonsteret suger tida ut av oss, som marg fra kjøttbein, helt til det ikke er noe igjen. Tidsmonsteret sørger for at tida går fortere og fortere med årene. Forrådet av tid renner ut, som sand drysser ned i timeglasset, fortere og fortere. Det skåner ingen. Tikk-takk.

En sjelden gang jafser Tidsmonsteret over altfor mye. Da må det gulpe opp en håndfull tid eller to. Disse håndfullene er de gylne øyeblikkene, de intense stundene, når vi lever sterkere enn ellers.

Vi prøver å rane tilbake tid fra Tidsmonsteret med opplevelser, vi stopper opp for å sanse, vi dykker inn i nået. Men det vi raner tilbake, er noen ørsmå tidsgram. Tidsmonsteret er ustoppelig, grådig, drevet av desperasjon. Plutselig raner han deg for all tid. Tikk-takk.

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *