Godt nyttår med Kollektivet: – Det kan være en demon der framme

“Kollektivet er en anarkistisk knute av underbuksehumor, hippi-nostalgi, anti-rasisme, samfunnssatire – og kort sagt noe av det merkeligste du kan få kjøpt i en norsk kiosk,” skriver Tor Åge Bringsværd om Torbjørn Liens kjente tegneserie.

Klikk på bildet for å se tegneserien i full størrelse

Stripeserien om det mangfoldige bo-kollektivet startet som biserie i bladet Larsons gale verden i 2000. Serien utkommer i egne album, som biserie i Nemi, og på avisers mest humørfylte side.

Torbjørn Lien, denne skaperen av situasjonskomikk i anarkiets knutepunkt, er også en venn av Nye NOVA. Lien skriver ikke bare kostelig situasjonskomikk, i året vi har bak oss utga han science fiction-tegneserieromanen Interitum – “en dramatisk historie om hvordan alt kan rives ned fortere enn det ble bygget opp.”

Og ikke nok med det: Her og der gjennom Kollektivets mangslungne bedrifter, siver interessen for roboter og fantasi-rollespill gjennom.  Med tegneserieskaperens velsignelse gjengir vi en side fra Kollektivet som passer som hånd i hanske, som sverd i skjefte, som roboten i eventyret, til Nye NOVAs profil. Science fiction og fabelprosa, sa vi? Jammen sa vi smør!

 

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *