Besøk på Fantasticon i København 3.-4. juni 2023 – kongressrapport av Anitra Lykke

Logoen til Fantasticon

 

Tekst og foto: Anitra Heiberg Lykke

Det var 22 grader varm forsommer i København, og stemningen var oppunder taket i kultursenteret og biblioteket Støberiet da jeg møtte opp dagen før Fantasticon, årets danske science fiction-, fantasy- og horror-kongress. Jeg var ny, men det er lett å være frivillig, man blir satt til det de trenger for å rigge lokaler, og blir kjent med trivelige mennesker.

H. H. Løyche, Kenneth Krabat og Cato Pellegrini

Knapt var jeg kommet inn da jeg hørte en norsk stemme. Det var ingen ringere enn redaktør Cato Pellegrini fra Nye Nova, og med stor ærefrykt hilste jeg på ham. Han introduserte meg for noen av de danske mestere, forfattere som også har skrevet for Nye Nova: Kenneth Krabat og H. H. Løyche, som delte alt jeg ønsket å vite om dansk science fiction, fandom, språk og poesi, så jeg følte meg straks inkludert.

Programmet på Fantasticon var imponerende variert og spennende. Æresgjestene var den irske fantasy- og horror-forfatteren Tracy Fahey, den danske fantasyforfatteren Marlene Sølvsten og den britske sf-forfatteren Chris Beckett. På grunn av sykdom kunne dessverre ikke Beckett komme, men dyktige mennesker hoppet villig inn i paneler på kort varsel.

Paneldiskusjon om Multiverser

Med to og tre parallelle sesjoner var det mye å velge i: Gotisk folklore, om ubehag i det kjente og nære, om onde feer og naturmystikk. Vikingtid og norrøn mytologi og portalverdener. Det som traff meg spesielt var nok programmet med fysikerne Klaus Mølmer og Troels Harmark, forfatter Jane Mondrup, filosof Mikkel Laursen godt moderert av Sidsel Pedersen (se bildet over). De lekte seg gjennom debatt om multiverser, ormhull, kvantemekanikk og strengteori, alt med humor og tilgjengelig, svært relevant for sf-fans og forfattere.

Paneldiskusjon om Nordisk mytologi som inspirasjon med Thea Astrid, Dina Sjöblom & Mette Sejrbo

Forfattere leste opp noveller, poesi og utdrag fra nye romaner. Vi fikk høre fra internasjonal fandom, og alle moderatorene gjorde en utmerket jobb med å lede paneldeltakerne tilbake til tema. De aller fleste programpostene hadde god lyd og mikrofonbruk til glede for mange.

Cafeen med diverse salgsboder

 

 

 

Det var salgsområde med langbord i flere etasjer, der forlag og forfattere villig fortalte og solgte bøker og merch. Cafeen hadde billig kaffe, øl og vin, og det hele var dyktig og avslappet gjennomført med humor og fleksibilitet. Nedrigging på søndag ettermiddag gikk i en fart når så mange deltok, og det hele ble avsluttet med det sedvanlige dead-dog party for arrangører og frivillige.

Anitra H. Lykke

Del dette innlegget på:

  4 kommentarer til “Besøk på Fantasticon i København 3.-4. juni 2023 – kongressrapport av Anitra Lykke

  1. Nye NOVA vil slå et slag for fandom og fanniske aktiviteter – som å dra på kongress. Siden syttitallet har det vært vanlig at nordiske sf-fans besøker hverandres kongresser. Det ble til og med forsøkt å lage rene skandinaviske arrangementer, kalt Scancon og senere Intercon. En opplevelse for oss som var så heldige å delta.

    Det blir ny Fantasticon neste år. Kan anbefale å ta turen. Danskene er både hyggelige og interessante å samtale med. Hvis København blir for langt unna, er Norcon i Oslo i august 2024 et godt alternativ. Håper vi ser noen av våre lesere der!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *