Nye NOVA fyller ett år og lanserer julekalenderen 2024

For ett år siden, på dagen, lanserte vi Nye NOVA – nettmagasinet for norsk og skandinavisk sciene fiction og fabelprosa. Hva ville vi oppnå? 

Først og fremst ville vi gi de fantastiske sjangrene et pustehull. Et fristed hvor etablerte og aspirerende forfattere kunne få deres tekster på trykk, og få tilbakemelding på dem. I en tid da forlagene viser seg lite vågale, trengs et sted, et laboratorium for eksperimentering og fabulerende skrivekunst.

Skal vi dømme ut fra alle de hyggelige og konstruktive tilbakemeldingene, kan vi slå fast at Nye NOVA har truffet en nerve i samtiden. Mange lesere setter pris på innholdet, både noveller, artikler og omtaler. Stadig nye folk tar kontakt og spør om vi er interessert i stoff. Og ikke minst opplever vi at mange bidragsytere bidrar aktivt til å spre informasjon om oss, både på egne og felles plattformer i sosiale medier. Dermed har vi oppnådd en av de viktige målsettingene vi satte oss: Å bidra til entusiastisk aktivitet både på og utenfor nettsiden.

Da vi lanserte Nye NOVA i fjor, gjorde vi det gjennom en julekalender med daglige oppdateringer. Med alle de verdige bidragene vi sitter med idet adventen senker sin lune kappe over kloden, kan vi i år gjenta bragden og lanserer herved Nye NOVAs julekalender 2024: Ett nytt bidrag hver dag i desember fram til julaften. Hurra for julefred og supernovaen på julehimmelen som viser vei for vismenn og stjernetydere!

Et høydepunkt i vårt første driftsår var utvilsomt tildelingen av Johannes H. Bergs minnepris i september. Denne anerkjennelsen fra det etablerte science fiction-miljøet i Norge bekreftet noe viktig for oss: At det vi holder på med betyr noe for alle som i årevis har drømt om et nytt norsk magasin for SF og fabelprosa. For å si som Columbus: Mange kunne ha klart det samme, men vi gjorde det.

Vi har ført en relativt detaljert statistikk (det vil si: teknikken gjør det automatisk for oss), og har derfor en viss oversikt over hvor mange som leser oss, og hvilke typer innlegg som trekker flest lesere. Redaksjonen henger oss ikke opp i disse tallene; vår fremste misjon er å bringe givende lesestoff ut til våre ulike lesere – helt uavhengig av hvor mange som fatter umiddelbar interesse for dette eller hint bidrag. Men iblant får vi spørsmål om hvor mange som er inne på siden, og tallene overgår alle våre forventninger. Per dags dato har ca. 9.000 databrukere besøkt siden. Det er et usikkert tall, siden de samme personene temmelig sikkert leser siden jevnlig, kanskje fra ulike terminaler. Antall visninger har i hvert fall passert 31.000. Novellene har klart flest lesere, men også for eksempel artiklene med sjangerhistorie og norske forfattere har hatt pene lesertall.

Når det gjelder fremtiden, har vi tenkt å fortsette i det samme sporet som hittil. Vi har en redaksjonell linje om å være mest mulig åpne i alle retninger, og la det være opp til dynamikken blant bidragsytere og lesere hvordan siden utvikler seg i årene som kommer. Vi har flere ambisiøse planer – blant annet om årlige norske originalantologier – men det forutsetter at mange nok vil kjøpe utgivelser på papir. Det har ingen bråhast. Vi har tenkt å bli her lenge. Samspillet med alle dere der ute vil avgjøre hvor langt vi når. Det skorter i hvert fall ikke på vår vilje eller evne.

 

Redax

 

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

  9 kommentarer til “Nye NOVA fyller ett år og lanserer julekalenderen 2024

 1. Gratulerer med dagen!
  Nye NOVA har vært en stor gave i 2023. Antologier på ebok og POD (trykkes når det bestilles) er kanskje en løsning?

 2. Gratulerer med dagen! Har det bare gått et år? Det føles lenger, men hva er tid…?
  Denne nettsiden har vær en berikelse og et lyspunkt i hverdagen. Gleder meg til fortsettelsen og til resten av julekalenderen!

 3. Gratulerer med dagen ig takk for alle gleder dere har gitt! Jeg kjøper lett antologi på papir, som ebok eller POD:)

 4. Gratulerer med ett års jubileum! Dere har fått til utrolig mye på et år!

 5. Hurra! Gratulerer så mye!

  En årlig norsk originalantologi er en helt fantastisk idé 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *