Nye NOVA anbefaler: Brandon Sanderson om å skrive science fiction og fantasy

Nye NOVA-redaksjonen har merket oss den store andelen forfattere og forfatterspirer i leserkretsen vår.  ChatGPT og andre kunstige skurker har ikke maktet å knekke den levende skrivegleden bak tastaturene. Vi fryder oss over de mange innsendte bidragene, skjønnlitteratur så vel som sakprosa, som våre medsammensvorne entusiaster fortsetter å sende oss.

Siden flere av dere kjenner forfatterkallet sprenge på i bringen, vil vi denne uka viderebringe en ikke helt dum forelesningsrekke om skrivekunsten, holdt av den populære fantasy-forfatteren Brandon Sanderson ved Brigham Young University, Utah i 2020.

Sanderson er kjent for lange romaner i serie, som Mistborn og The Stormlight Archive. Og selv om Nye NOVA har en viss slagside mot novellekunsten, er vi heller ikke fremmede for det lange formatet. Videre: Å studere det lange formatet, fra forfatterståstedet, gir nyttige innsikter i komposisjon og generell fortellerkunst – i høyeste grad også nyttig for novellister. Den syvende forelesningen, av gjesteforeleser Mary Robinette Kowal, handler for øvrig om novellekunsten. Forelesningene utmerker seg med jordnære, praktiske råd – “the nuts and bolts for writing”, som Sanderson utlegger det.

Ikke alt Sanderson tar opp er nødvendigvis nyttig for enhver forfatter, og veiledningen hans er overhodet ikke å forstå som noen slags fasit for god skrivekunst – som han også selv påpeker alt i første forelesning. Enkelte av rådene hans synes kanskje også preget av tidsbestemte forventninger til underholdningslitteraturen (enten disse nå stammer fra leserne eller redaktørkorpset).  Nye NOVA mener verken å gjøre knefall for tidsånden, eller for den saks skyld å slå et slag for skrivekurs framfor litteraters levde liv og/eller rene nysgjerrighet. Men å lære av andre forfatteres virkemidler og reflektere over fortellingers form, er nå en gang hva forfattergjerningen består av – når vi ikke faktisk skriver, naturligvis.

Forelesningsrekken heter “Brandon Sanderson on writing science fiction and fantasy”, og tør med andre ord være midt i blinken for Nye NOVAs publikum. Den foreligger i sin helhet på YouTube, og er hentet inn i denne saken (under).

Som en bonus tar vi med den klassiske NOVA-favoritten Poul Andersons nøkterne skriveråd i et elegant, gammelt intervju (nederst i saken).

 

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

  3 kommentarer til “Nye NOVA anbefaler: Brandon Sanderson om å skrive science fiction og fantasy

  1. Så fint at dere presenterer disse. Han har filmet forelesningene ved i flere semestre, og de er blitt stadig bedre. Det hele startet med at en student ba om lov til å filme forelesningene. Senere er serien blitt proffere og i regi av Brigham Young universitet. Jeg har hatt både glede og nytte av å følge dem, men også den ukentlige podcasten om skriving som Brandon Sanderson hadde med Mary Robinette Kowal, Dan Wells og Howard Taylor i årevis: Writing Excuses.

  2. Veldig fine foredrag. Jeg har sett de to første, og jeg skal barke løs på det tredje nå. Også artig med Poul Anderson. Jeg har ikke lest noe av ham, men har lagt noen av bøkene hans i ønskelista nå 🙂 Takk for delingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *