Kortnovelle av A. H. Lykke: Omstendigheter

Tidligere utgitt på engelsk under tittelen: ”Circumstances” i The Flash fiction press, 2016

 

Enhver annen planet er et ensomt sted. Jeg kan ikke se Jorda herfra, eller vår egen sol. Denne ørkenen er akkurat grovkornet og sandete nok for min nye kropp, lufta er helt riktig for mine nye trommehinner. Jeg hører vinden uler langt unna, og sanden flytter seg under meg når jeg beveger meg sakte framover. 

 

Denne sola er deilig og varm, og lyset minner om solnedganger hjemme. Gammel og rød, fyller den en stor del av himmelen over den strålende fjellkjeden. De sier at kolonisering er for jævlig. Lange arbeidsdager, en evig mangel på tilgjengelige elskere og merkelig mat. 

Men det er fordeler også.

 

Jeg sanser noe som beveger seg, og snur meg kjapt. 

En av de lokale sitter på huk bak meg med et kaninlignende uttrykk i trynet. Tre av armene dens er knyttet tett innpå kroppen, den gjemmer på noe.

Dette glatthårede nær-pattedyret er kjapt, bare ikke i kommunikasjon. 

 

Jeg hever meg opp og nikker mot den. 

Hodet dens vipper opp og ned. Jeg vipper mitt eget tilbake.

Så ruller den ut en arm og viser meg en stor stein i en av potene.

Steinen ser tung ut, hele kroppen skjener mot siden idet den smidig svinger steinen oppover, den tynne armen er tynn som en kvist. Den ser til siden og møter mitt ventende blikk. Kroppen min spenner seg, og jeg har allerede bestemt meg. Jeg er, tross alt, den eneste av oss igjen her. 

Jeg skyter overkroppen utover, åpner munnen og lar mine nye hoggtenner gli velsignet kjapt inn i den glatte kroppen foran meg, og etterlater en perfekt designet gift for å omgjøre kjøttet til en spiselig delikatesse.

 

Steinen bommer akkurat på hodet mitt, idet kroppen velter over og faller ned på bakken. Nylig sult er uviktig. Jeg kan fråtse på denne og bli her en uke til. Romskipet er tilbake snart, og har med skikkelig proviant, håper jeg.

Jeg ser nok ut som en slange, men jeg er like menneskelig som deg. 

 

***

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

  14 kommentarer til “Kortnovelle av A. H. Lykke: Omstendigheter

  1. Fin stemning og overraskende slutt! Og språklig interessant. Husk Hemingways historie på 6 ord: «For sale, baby shoes, never worn..»

  2. Flott fortalt selv med så få ord, og både overraskende og sanselig. Man aner et helt univers i den! Nå må jeg snart lese ferdig samlingen din (avbrutt av at jeg må passe mamma til hun flytter på sykehjem, det er en heltidsjobb i tillegg til alle andre gjøremål).

    • Takk Henrik, slik ros fra en mester lyser virkelig opp dagen. Jeg håper du får tid til å lese, innimellom de mer vesentlige ting i livet. God skriving selv, om de ledige øyeblikkene skulle komme til å klumpe seg sammen til mulig skrivetid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *