Nicolai lanserer digital samlingsplass for norsk fabelprosa

Etter at jeg leste boken Grenseerfaringer – fantastisk litteratur i Norge og omegn (Gerd Karin Omdal) og Magiske verdener (Øyvind Myhre), begynte jeg å savne en egen oversikt over all norsk fabelprosa. Og så ble jeg inspirert til å lage den selv! Nylig opprettet jeg derfor en gruppe på nettstedet Goodreads.com, som er et nettsamfunn for boklesere. Gruppen heter rett og slett Norsk fabelprosa, og hensikten med den er å skape en hyggelig samlingsplass for fabelprosa-entusiaster og en nyttig og oversiktlig ressurs for alle som vil utforske den norske fabelprosaen. 

I denne gruppen er det lagt opp til at man kan diskutere både eldre og nyere norsk fabelprosa ved blant annet å delta på månedlige lesesirkler, promotere eget forfatterskap og egne verk, dele og lese anmeldelser og være med på å tipse om og samle inn all informasjon om norsk fabelprosa på ett og samme sted. Selve oversikten er delt inn i science fiction, fantasy, skrekk, sjangerblanding, sakprosa og nettsider/artikler/akademiske oppgaver.

Frem til nå har jeg lagt inn bøker jevnt og trutt, men siden jeg gjør dette på frivillig basis, er ikke hele oversikten komplett ennå. Det har vært overraskende mye å oppdage! Det har ikke alltid vært like lett å finne alle bøkene, da, ei heller hvordan de best kan kategoriseres, og det er sikkert mye mer igjen å finne der ute. Jeg har valgt en ganske bred og generell forståelse av sjangrene, som jeg forklarer innledningsvis i oversikten. Foreløpig holder jeg meg til fabelprosa for ungdom og voksne, men jeg tenker å lage en egen oversikt over fabelprosa for barn ved en senere anledning.

Både forfattere, anmeldere, journalister, akademikere og selvfølgelig lesere vil alle kunne ha stort utbytte av gruppen, og dere er alle velkommen. Mange fabelprosaforfattere har meldt seg inn allerede, og det blir spennende å se hvordan gruppen vil utvikle seg. Man kan søke den opp på Goodreads.com via fanen “Community” og så “Groups”.

Gruppen har (naturligvis) også en egen seksjon viet Nye NOVAs publiseringer.

 

Nicolai Alexander Styve

 

Nicolai Alexander Styve

Nicolai Alexander Styve ble født i 1990 i Oslo. Han vokste opp på Holmlia, og nå bor han i Aurskog-Høland. Der jobber han som audiovisuell oversetter og direktetekster. 

Som tenåring brakdebuterte han som anonym poet i et billig fjortismagasin etter at han sendte inn et lattervekkende dikt via SMS. Senere fikk han på trykk – med fullt navn – ytterligere tre dikt og én novelle fordelt på to utgaver av Pause, et helgratis studentmagasin utgitt ved Universitetet i Oslo, der han for øvrig tok én mastergrad i litterær oversettelse. Til masteroppgaven oversatte han tre av Clark Ashton Smiths noveller: Empire of the Necromancers, The Last Incantation og Mother of Toads. Nye NOVA publiserte disse i 2023. 

Foruten drømmen om å bli spion og/eller trollmann, har han lenge drømt om å bli både litterær oversetter og forfatter. Nede i Skrivebordskuffverdenen er han både den kuleste dødningemaneren og en av de mest eminente fabelprosaforfatterne som noensinne har levd.

Han har blitt utnevnt til «Nye NOVA-ambassadør» for sin fabelprosaentusiasme, som kulminerte i skapelsen av Goodreads-gruppen Norsk fabelprosa, med en egen seksjon viet Nye NOVA.

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

  9 kommentarer til “Nicolai lanserer digital samlingsplass for norsk fabelprosa

  1. Dette er nyttig og nydelig! Når Nicolai og andre vier tid og krefter til å nøste tråder i vår hjemlige fabelprosa-verden, ser vi hvor rikholdig og mangfoldig den faktisk er. Langt mer er utgitt enn en skulle tro, og det er fort gjort at titler og forfattere går i glemmeboka …

    • Takk! Ja, det er inspirerende å se alle de bøkene og forfatterne 🙂

  2. Veldig fin og nyttig oversikt. Denne kommer jeg nok til å bruke en del. Det var også dytten jeg trengte for å registrere en bruker på Goodreads.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *