Artikkel av Cato Pellegrini
I 1979 redigerte britene Peter Nicholls og John Clute den første trykte utgaven av The Encyclopedia of Science Fiction (SFE). Det omfattende bokverket, som besto av 1.300000 ord, tok for seg forfattere, bøker, magasiner, filmer og tv-serier innen de fantastiske sjangrene, med haugevis av avfotograferte forfattere, bokomslag, magasinforsider og stillbilder fra film og tv. En revidert utgave utkom i 1993. Verket var nå blitt så omfattende at da den tredje utgaven skulle utgis i 2011, ble det besluttet å gjøre SFE tilgjengelig digitalt. Den fjerde utgaven, som kom i 2021, videreførte den digitale presentasjonsformen. Dette verket er uunnværlig som referanse for alle sf-interesserte som ønsker å holde seg informert om sjangeren vi elsker. SFE oppdateres med nye artikler og rettelser hver eneste uke.
Intil nylig var informasjonen i SFE om norsk science fiction og fabelprosa og norske forfattere både foreldet og hadde noe mangelfulle eller feilaktige opplysninger. Selv om mye av det selvsagt medførte riktighet, kunne man få et noe unyansert bilde av norske fabelprosaforfattere. Undertegnede tok derfor kontakt med de nåværende redaktørene av SFE, David Langford og John Clute, og foreslo endel rettelser og tilføyelser. Dette resulterte i et lenger samarbeid som har pågått hele høsten, og langt fra er ferdig – det gjenstår ennå å presentere flere forfatterskaper.
Artikkelen om Norge (Norway) har blitt utvidet til tre ganger opprinnelig lengde, og er revidert/oppdatert med en rekke tilføyelser. 14 nye norske forfattere fra 1970-tallet frem til i dag, har kommet med, i tillegg til Bing & Bringsværd og Øyvind Myhre (som sto der fra før av), samt omtaler av Nova og Algernon. Det finnes kryss-referanser/linker til de supplerende/nye artiklene i artikkelen om Norge. Ved å klikke på forfatternavnet, kommer man til artikkelen om den enkelte forfatter.
En særlig takk skal rettes til David Langford og John Clute, som har vært imøtekommende og positivt innstilt til prosjektet helt fra begynnelsen av.
Les mer på: https://sf-encyclopedia.com/
Beundringsverdig og viktig arbeid, Cato! Kudos!
Takk! 🙂
Et bra stykke arbeid 🙂
Du er god på det historiske overblikket, Cato Pellegrini. Flott arbeid!
Takk! 🙂
Gjør så godt jeg kan…
Veldig bra og viktig arbeid! Takk.