Einar Gjærevold, født 31.10.1961, tilhører en generasjon av norske science fiction-forfattere som gjorde seg bemerket på 1980-tallet, men det er først og fremst utenfor de fantastiske sjangrene han er kjent – som forfatter, redaktør, journalist og filmskaper. Han kommer opprinnelig fra Ålen nord for Røros, flyttet til Oslo i 1982 og utdannet seg til fagbibliotekar. Han fikk jobb i NRK Fjernsynsarkivet, videreutdannet seg til tv-produsent, og drev eget produksjonsselskap sammen med to andre 2009-2020, som har laget over 500 undervisningsfilmer for videregående skole. En periode var han redaktør for bladet Levende Historie; de siste tjue årene har han vært selvstendig journalist, og blant annet skrevet flere lokalhistoriske bøker og vært medredaktør.
Som fanzineredaktør stod Gjærevold frem i 1981 med det semi-profesjonelle fanzinet Bizarr Science Fiction, som stort sett inneholdt noveller og var illustrert med bilder av H. R. Giger – kjent som designeren av monsteret i filmen Alien. I nummer 2 slo BSF seg sammen med Ragnar Rognliens fanzine Post Mortem og ble til Bizarr Mortem. Dessverre kom det bare disse to numrene, men de ble supplert med fanzinene Epilog og Stellar Ekspress, som inneholdt mest bokomtaler og leserbrev. Han utga også one-shots: Eta Carina Razzmatazz og Tida er en idiot som spiller banjo. Han var medlem av redaksjonen for det norske science fiction-magasinet Terra Nova, og dessuten på 1990-tallet medlem av redaksjonen for Algernon, utgitt av Oslo-studentenes sf-forening Aniara.
Han debuterte som science fiction-forfatter høsten 1979 med novellen «Paradox» i Uke-Adressa, Adresseavisens lørdagsbilag, og fulgte opp med ytterligere noen noveller for det samme mediet. I 1980 deltok han med novellen «Mørkets barn» i antologien Spindelstrev, som de medvirkende forfatterne gikk sammen om å finansiere, og bidro senere til antologiene Siste reis (1983), Prosa-Debut 1984 (1984), Asterveg (1989, som han også redigerte) og Evigskogen (1990). I annen halvdel av 1980-tallet var han en av de fem vinnerne av en novellekonkurranse skrevet ut av bladet Alle Menn, med novellen «Ville fugler flyr». Derutover hadde han noveller i Algernon og Capricorn.
Ville fugler flyr var også tittelen på hans første og eneste novellesamling (Bok og Magasinforlaget, 1987). Samlingen ble innledet med «Årtusenskifte», en slags fabel lagt til moderne tid. Gamle sagn og legender danner bakteppe for flere av novellene i samlingen, hvilket gir dem en litterær klangbunn. «I dukkenes dager» forteller om en undergrunnsbevegelse i en fremtidig romkoloni på månen. «Finn-Magnus» foreslår en spekulativ forklaring på et mystisk naturfenomen. «Stille natt, vargenatt» handler om en personlig vendetta foretatt i verdensrommets dyp, og «Valkyrie» er en spennende historie om forsøket på å redde en romferge fra totalt havari. Denne siste er antagelig blant de 5-6 beste harde norske sf-historier som er skrevet, og ville vært et opplagt valg til en retrospekt antologi med norsk sf …
Gjærevold er stadig aktiv med sine mange og spennende roller og engasjementer, men det er vel heller usikkert om vi får se mer science fiction fra hans hånd. Han var en viktig forfatterstemme som hadde mange strenger å spille på, et viktig bidrag til norsk science fiction på 1980-tallet.
Et fint portrett takk for at dere delte.
Einar Gjærevold er en av de aller, aller beste novelleforfattere norsk SF har hatt.
Dette var spennende lesning! Jeg husker godt «Ville fugler flyr», det gjorde sterkt inntrykk. Ja, en slik ny sf-antologi vil jeg gjerne lese.
Takk for dette portrettet 🙂 Alltid interessant med portretter av norske fabelprosaforfattere. Er forresten «Prosa-Debut 1984» og «Spindelstrev» science fiction-antologier?
De kjenner jeg ikke. Er det noen som kjenner til disse?
Prosa-debut var en antologiserie med debuttekster fra Aschehoug, som utkom med et par års mellomrom på 80-90-tallet. Første gang i 1982, siste gang ser ut til å ha vært i 1991. Det er ikke snakk om sf- eller fabelprosaantologier, men med innslag av også dette. Bokhylla.no gir tilgang til 82-, 86- og 89-utgavene, mens man av en eller annen grunn må be om tilgang til 84-utgaven, der Gjærevold er med.
Spindelstrev ser ut til å være en antologi utgitt av Spindelstrevgruppa av 1980, i samarbeid med forlaget Bactrianus, redigert av Ragnar Fyri.
Begge bøkene er tilgjengelige via bibliotekene.
Cato Pellegrini vet muligens mer om disse utgivelsene.