Bodies – en tegneseriebasert filmserie om hvordan England blir fascistisk
Bodies er en slags tidsreisekrim, hvor fire ulike detektiver i henholdsvis 1889, 1941, 2023 og 2053 finner den samme nakne kroppen med kulehull i øyet i en bakgate i London, Longharvest Lane. Problemet er at noen har reist tilbake i tid fra 2053 til 1889, for å bruke fremtidens kunnskap om industriutvikling til å skape en slags snill fasciststat i England under slagordene «Vi er tryggere sammen enn alene» og «Vit at du er elsket». Serien består av åtte episoder og debuterte på Nettflix 19. oktober 2023.
Episodene hopper mellom de fire ulike etterforskerne. I 1891 har vi den gifte og ærlige overklassedetektiven Hillinghea,d som prøver å innføre nye teknikker som fingeravtrykk i etterforskningen. I 1941 har vi den mer korrupte enslige jøden Whiteman, som opplever fordommer mot jøder og etter hvert når en grense for hvor langt han vil krysse loven. I 2023 prøver den kvinnelige afro-britiske Sharara å kontrollere en høyrerasistisk demonstrasjon, og i 2052 møter vi BBCs versjon av Orwells 1984 og den litt kyborgaktige kortvokste kvinnelige Maplewood, med sjarmerende fascistisk bollesveis.
Takket være BBCs antageligvis enorme rekvisittlager er alle de historiske periodene skildret med tidsriktige detaljer når det gjelder klær, utstyr, kjøretøy og så videre. Ingen er bedre enn britene til å få det historiske korrekt. Det eneste som skurrer litt er skildringen av 2053.
Etter hvert som episodene skrider fram fra hest og kjerre i 1889, tysk bombing av London i 1941, rasemotsetninger i 2023 og jakten på terrorister som vil gjenreise demokratiet i 2053, avslører personene i de ulike tidsperiodene nye personlige egenskaper mens de gradvis forstår mer av sin spesielle flik av den store konspirasjonen. Vi seere oppdager at personer fra 1890 er med i 1941, og personer fra 2023 er aktive i 2053.
Det hele er godt skrevet og godt spilt.
Som så mange andre kinofilmer og filmserier bygger serien på en bok eller tegneserie. Denne gangen på en tegneserie fra DC Vertigo graphic novels, som er tegneserier beregnet på voksne. Her finner du også serier som Doom Patrol, Hellblazer med John Constantine. Preacher, Sandman, Swamp Thing, Watchmen, V for Vendetta og så videre. Alle disse syv tegneseriene er blitt filmet. Jeg har ikke sett Preacher, men likte Sandman, ble skuffet over at Swamp Thing bare fikk en sesong og syntes Keanu Reeves gjorde en brukbar innsats i kinofilmen Constantine mot den alltid dyktige Tilda Swinton. Det er nå snakk om en ny Constantine-film. John Constantine var også med i de siste sesongene av tv-serien DCs Legends of Tomorrow. Denne versjonen var utseendemessig mer lik tegneserien. Doom Patrol handler om en gjeng, med ulike egenskaper, som blir ledet av en professor i rullestol, akkurat som X-men. Men hvilken serie som kopierte den andre er jeg usikker på. Doom Patrol hadde en rekke forfattere og tegnere og medlemmene variere fra forfatter til forfatter. Den var mest genial da Grant Morrison skrev surrealistiske manus. Filmserien oppfattet jeg som en hån mot tegneserien, hvor en tilfeldig blanding medlemmer fra ulike tegneserieepoker reduseres til klynkende, selvopptatte krek.
V for Vendetta, skrevet av Alan Moore, ble en mer brukbar kinofilm, men forfatteren ble rasende over at den dystopiske slutten fikk en lykkelig slutt. Også i Watchmen ble det foretatt endringer til filmversjonen, som jeg likevel likte godt.
Nettflix’ filmserie The Bodies bygger på en tegneserie som også heter Bodies, og er skrevet av Si Spencer med illustrasjoner av Dean Ormston, Tula Lotay, Meghan Hetrick og Phil Winslade – som tar for seg hver in historiske epoke. Jeg har ikke lest tegneserien, men likte filmserien.
Høres kult ut. Kanskje jeg får melde meg på Netflix og få første måneden gratis, så kan jeg avslutte abonnementet når jeg har sett serien. Jeg gjorde det med «Wednesday», som var visuelt veldig kul (handlingen var som vanlig for TV og filmer temmelig banal)
Så kjekt at Nova er tilbake igjen. Virkelig en fantastisk begivenhet.
Bodies har jeg hverken lest eller sett ennå, men nå begynner jeg.
Ellers er jeg fan av Vertigo tegneserier og har samlet på dem i flere år.
Ellers er jeg veldig glad for å høre at Tore Bareksten er med på festen. Han og jeg studerte religionshistorie sammen litt ut på 80-tallet, og hand bok Gnomen forteller står i bokhylla.