Kuriosa fra arkivet: Lofoten 2084

I 2018 skrev en av Nye NOVAs redaktører satireserien “Lofoten 2084” for lokalavisa Lofot-Tidende.

– Det er gledelig å registrere at 2084 er flyttet fra baksiden, det er fint å se den får mindre spalteplass inni avisen. Jeg mener bestemt det vil tjene Lofot-Tidende 100% om 2084 fortsetter denne krympingen og avvikles helt og fullstendig. Skal satire fungere bør den være mye kortere og voldsomt mye mer presis, meldte en leser tilbake underveis.

– Genialt, meldte en (helt annen) leser.

Tittelen “Lofoten 2084” er en liten hyllest til Bing & Bringsværds mesterlige science fiction-bøker med hardkokt noir-stemning, Oslo 2084 og London 2084. I titlene kan vi nok også lese et pek til George Orwells klassiske dystopi Nineteen Eighty-Four (på norsk: 1984).

Samtlige ti episoder er fritt tilgjengelige via følgende lenker:

Episode 1: – For de eldre, som er krokryggete og ikke har behov for så mye takhøyde, er dette glimrende

Om en moderne by sentrert rundt et moderne kjøpesenter.

Episode 2: – Det er noe eget å dra lina sammen med en potensiell partner for livet 

Om vårt romantiske forhold til lofotfisket og kystflåten.

Episode 3: – Indiske kloner utløser ikke sosialpenger

Om lokale arbeidsplasser, fiskerinæring og bioteknologi.

Episode 4: Ensom ulv langs norske veier

Om vårt romantiske forhold til gamle næringer.

Episode 5 – Vi kjører på så lenge skuta kan gå. Skaff deg en jobb! sier ordføreren

Om lokalvalg og smarte rundkjøringer i sentrum av en lofot-by.

Episode 6: – Må man, så må man

Om fjell og friluftsturisme.

Episode 7: – Jeg satte kjøttpålegget i halsen

Om lammekjøtt og landbruksnæring.

Episode 8: Ordføreren: – Framover vil jeg ha rådmannen i lomma til enhver tid

Om kommunebudsjett og teknologiske besparelser.

Episode 9: – Datamaskinen sprer seg i Nappstraumen

Om kystsonen, «grønn teknologi» og datafabrikker.

Episode 10: Asylmottak i det tomme oljefeltet

Om olje utenfor LoVeSe og om klimaflyktninger.

Del dette innlegget på:

Bjarne Benjaminsen

Bjarne Benjaminsen ble født i 1980 i Oslo, men er vokst opp på Leknes i Lofoten. Han har bakgrunn som loffer, smågårdsdreng, journalist, og master i filosofi – og har tidligere publisert tegneserier, dikt og fabler i blant annet Gateavisa, Psykose, Klassekampen, Filologen, og Lofot-Tidende. Ca. 2015 utkom diktsamlinga Kjærlighetsskjelv på avispapir, i co-produksjon med Jason Paradisas diktsamling Pirate of Oslo. Denne solgte i nærmere 5000 eksemplarer på gata i Oslo.  … som duften av en drøm … Kybernetiske fabler er hans "skikkelige" debut, utgitt av Orkana forlag i 2020, illustrert av Thore Hansen. I 2022 bidro Benjaminsen med den avsluttende novellen i antologien Althingi: The Crescent and the Northern Star, på amerikanske Outland Entertainment. Forfatterens andre bok, langnovellen Kalles kopier, utkom i 2023 på Orkana Forlag. Benjaminsen bor i dag på Leknes med kone og to barn, og arbeider til daglig som ansvarlig redaktør i lokalavisa Lofot-Tidende. Kontakt: bjarne@nyenova.no 

Tags:

  9 kommentarer til “Kuriosa fra arkivet: Lofoten 2084

 1. Disse artiklene var helt fantastisk bra! Den om appen som blir rådmann var veldig tankevekkende, og slettes ikke usannsynlig sånn for vår virkelige verden i nær fremtid. Jeg syns også at den om indiske kloner og den om lastebilsjåføren var utrolig bra.
  Men den syvende artikkelen fungerer ikke. Den tar deg til avisa sine hjemmesider, men krever da betaling 🙁 Hadde vært helt topp om dette kunne fikses 🙂

  Vennlig hilsen,
  Emil

  • Dette er meget oppmuntrende tilbakemelding! Artiklene ble skrevet etter at jeg nyss hadde avsluttet … som duften av en drøm … ved å stå opp klokka fire om morgenen og skrive fram til min sønn våknet klokka åtte. Denne rutinen maktet jeg bare i noen få måneder (da jeg skrev tre av novellene i boka), så gikk jeg over til å skrive science fiction på jobb i ti uker, og dette ble resultatet. 🙂

   Takk for at du gjorde oppmerksom på betalingsveggen framfor episode 7. Den er nå fjernet, for den skal ikke være der lenger.

 2. Jeg har ikke lest alle ennå, men synes dette er et forfriskende pust for NyeNOVA. Morsom og intelligent satire, lokalt forankret.

  Apropos humor: vi må jo også ha en god omtale av Douglas Adams’s «The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy», banebrytende og ikonisk sci-fi parodi med politisk snert.

  Kanskje jeg burde skrive den…?

 3. «Med tommeltotten gjennom Melkeveien» eller hva den nå het på norsk, er et klassisk verk innen britisk litteratur. Etter mitt syn totalt uoversettelig, da det er spekket med idiomatiske ord og uttrykk og referanser som blir som vått papp på norsk. Verket forlanger å bli lest på originalspråket!
  En solid omtale nå i Nyere Tid i dette eminente magasin hadde ikke vært av veien.

 4. Tusen takk for herlig SF-satire. Koste meg med lenkene. Morsomt. Likte godt den lokale forankringen i tekstene. Det er jo en lang tradisjon med satire i SF, der man skriver om et framtidssamfunn for å si noe om egen tid og eget samfunn. Du har ikke mer på lur fra samme serie, Bjarne Benjaminsen?

  • Veldig oppløftende å lese all denne gode tilbakemeldingen på disse små kritiske fjolleriene. Jeg skrev dem i en slags raptus, og det er alltid like spennende å høre om særlig mange andre enn meg selv finner det interessant å følge innfallene. Tida løper jo løpsk (for tida), og en ide som en rådmanns(kommunedirektørs)-app er ikke lenger noe meningmann kan fnyse av! Vi lever i en sær tid, når vi knapt vet om en sf-ide holder til neste måned.
   Med dagens målstyring i bransjen, skulle det forbause meg om noen lokalavis slipper til noe som dette igjen. Så jeg har ikke skrevet flere episoder – om enn jeg kanskje får griller og ideer i hodet av all denne gode tilbakemeldingen.

   • Noe av det beste du har skrevet, synes nå jeg. Ikke for å rakke ned på dine andre skriblerier, men det er noe med å skrive fra egen hverdags-virkelighet som gjør ting bedre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *